KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Dünya Miras Listesindeki Adıyaman’a Bir Değer Daha

Tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen Adıyaman İli, hak ettiği tarihi değere 12 Ağustos 2014 tarihinde proje ihalesine çıkılacak olan “Adıyaman Panorama ve Arkeoloji Müzesi”yle ulaşacaktır.
 
1982 yılından beri aynı binasında hizmet veren Adıyaman Müzesi’nin; gerek m² büyüklüğü gerekse sergileme teknikleri ve elektro-mekanik donanımıyla ihtiyaca cevap vermemesi sebebiyle yeni bir müze binasının yapımına karar verilmiştir.
 
30.000 m²’yi kaplayan bir alanda inşa edilecek müzenin toplam kapalı alanı 10.000 m² olup Erken Tunç Çağı’ndan Osmanlı Dönemi’nin sonuna kadar olan arkeolojik ve etnografik eserler, toplamda 3000 m²’yi bulan bir alanda sergilenecektir. Müzenin 2000 m²’lik alanında oluşturulacak “Panorama” bölümünde ise; dünyanın en yüksek açıkhava müzesi olarak da adlandırılan ve 1987 yılında Dünya Miras Listesinde yer alan Nemrut Dağının, yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleriyle, metrelerce uzunluktaki kitabelerinin panoramik olarak ziyaretçiye aktarılması sağlanacaktır.
 
Sergileme alanlarının yanı sıra müzede; depo, kafeterya, 400 kişilik konferans salonu ve fuaye ile 100’er kişilik 2 adet toplantı salonu, müzecilik konularında eğitim verilebilecek 80 m²’lik çocuk eğitim atölyesi, toplamda 350 m²’yi bulan alanı ile müze hediyelik eşya ve kitap satış mağazalarının yer aldığı ticari alanlar, kafeterya, mescit ve çocuk oyun alanları ile sosyal mekanlar ile 100 m²’lik ihtisas kütüphanesi, idari birimler ve atölyelerin yer alması planlanmaktadır.
 
Dünya Miras Listesinde yer alan eseri barındırmasıyla geniş kitlelerde tanınan Adıyaman İli, Panorama ve Arkeoloji Müzesi’nin tamamlanması ve ziyarete açılması ile dikkat çekici bir değere daha kavuşacaktır.