KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

"Turizmin Başkenti" Antalya Yeni Müzelerine Kavuşuyor

Kültür ve Turizm Bakanlıgı, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin ziyaret ettigi Turizmin Baskenti Antalya’ya yatırımlarına devam ediyor.
 
Myra antik kentinin liman sehri olan Andriake’de, Roma Dönemine ait Granarium (tahıl deposu) yapısı “Likya Uygarlıkları Müzesi” adı altında düzenlenerek ziyarete açılması planlanmaktadır.
 
Ekim 2012 tarihinde yer teslimi yapılarak baslanmıstır. “Karsılama Merkezi, Otopark ve Çevre Düzenlemesi tamamlanmıs, Granarium yapısında ise teshir-tanzim çalısmaları sürdürülmekte olup 2014 yılı son çeyreginde ziyarete açılması planlanmaktadır.
 
"Likya Uygarlıkları Müzesi", ülkemizde Likya Uygarlıklarını konu alan ilk müze olması bakımından önem tasımaktadır. Müze sergileme senaryosu yapının orijinal islevine uygun olarak daha çok canlandırmalar ve enteraktif sunularla verilmektedir. Hazırlanan senaryo kapsamında sergilemenin yapının islevine baglı olarak dıs mekândan baslatılması da yine ülkemizde ilk kez yapılan bir uygulama olup bu tema, dıs mekânda yapılacak antik liman ve antik gemi ile desteklenmektedir. Ziyaretçi müzeye girmeden önce tahıl deposuna yük getiren gemiyi, limana yük bosaltılmasını, limanı gürültüsünü, antik döneme ait objelerin kullanıldıgı sahne kompozisyonlarıyla izleyebilecektir.
 
 
Müze YapısıKarsılama Merkezi
 
 
Antalya Cumhuriyet Meydanında Yivli Minare Külliyesi içinde yer alan Mevlevihane restorasyon kapsamında orijinal haline getirilecek, teshir ve tanzimi yapılacaktır. 2015 yılı ilk çeyreginde tamamlanması planlanan müze Konya Mevlana Müzesi, İstanbul Galata Mevlevihanesi Müzesi gibi, özellikle Cumhuriyet Meydanına gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin gezip görebilecekleri güzel bir görsel alan, bulusma noktası haline getirilecektir.
 
 
Mevlevihane Yapısı
 
 
Tarihi kent merkezinde, kale içerisinde mermerli banyo sok. hıdırlık tepesi mevkiinde yer alan Konaklardan: Üst Konakta geleneksel Kaleiçi evi, Yörük çadırı düzenlemeleri yanı sıra seksiyonlarda dokuma (halı, kilim vb.), ahsap kapı örnekleri, madeni eserler, ritüel müzik aletleri sergilenecektir.
 
Alt Konakta ise, Türk İslam eserleri niteliginde müze depolarından seçilen çini, cam, el yazmaları, hat levhalar, giysiler vb. objelerin vitrinlerde teshiri planlanmıstır. Antalya Etnografya Müzesi olarak düzenlenecek konakların 2015 yılı 2. çeyreginde ziyarete açılması planlanmaktadır.
 
 
Üst Konak
Alt Konak
 
 
Antalya Yeni Arkeoloji Müzesi Proje ihalesi Mayıs ayında gerçeklestirilmis olup Haziran ayı içerisinde de projelendirme çalısmalarına baslanılmıstır.
 
Yeni Arkeoloji Müzesi, 30.000 m²’lik alana oturan binasıyla 1972 yılından beri hizmet veren Antalya Müzesi’nin bitisiginde konumlanacaktır. Erken Tunç Çagı’ndan Osmanlı Dönemi’nin sonuna kadar olan arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilenecegi Yeni Arkeoloji Müzesi’nin toplam kapalı alanı 20.000 m², arsa alanı ise 30.000 m²’dir. Müzede 16.000 m²’yi bulan sergileme alanları, depolar, kafeterya, konferans salonu ve fuaye, çocuk egitim atölyesi, multivizyon mekanı, müze magazaları, kütüphane, idari birimler, atölyeler ve laboratuvar yer alması planlanmaktadır.
 
Müze yapımı çalısmalarının tamamlanmasını müteakiben her ay binlerce turistin ziyaret ettigi ve zengin tarihi geçmise sahip Antalya, 60.000 m²’ye ulasan yerlesim alanı ile sosyal ve kültürel etkinliklerin gerçeklestirilebildigi önemli bir müze kompleksine kavusacaktır.
 
Antalya ilinde yer alan ören yerlerinde ise çevre düzenleme çalısmaları sürdürülüyor. Perge Antik Kentine yeni bir karsılama merkezi ile ziyaretçilerin rahat ve konforlu bir sekilde gezmelerini amaçlayan gezi güzergahı yapımını içeren çevre düzenleme çalısmasına mayıs ayında baslandı. Yaklasık 2 yıldır Antalya Müze Müdürlügünce kazı çalısmaları yürütülen ve bir çok mimari eserin gün yüzüne çıkarıldıgı Perge Antik Kentinde çevre düzenleme çalısmalarının 2015 yılı turizm sezonu açılısına kadar tamamlanması hedefleniyor.
 
UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine 1994 yılında giren, yapılan kazılardan bölgenin günümüzden 500.000 yıl kadar önce de yerlesim merkezi olarak kullanıldıgı sonucuna varılan ve Türkiye'nin içinde insan yasamıs en büyük magarası olarak bilinen Karain Magarasında da çevre düzenleme çalısmalarına baslandı.
 
Söz konusu çalısma kapsamında; müze onarımı, karsılama ve giris meydanı, otopark, satıs magazası, bilet gisesi ve güvenlik ünitesi, ön bilgi salonu, tuvaletler, turnikeler, gezi güzergahı ve seyir terasları ile çevre donatı elemanları yapımı yer alıyor.
 
Ayrıca UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Xhantos Ören Yeri’nde çevre düzenleme projesi ilgili koruma bölge kurulunca onaylandı. Uygulamanın baslaması için alanda kamulastırma çalısmalarının tamamlanması bekleniyor.
 
 
Xanthos Karsılama Merkezi GörseliPerge Ören Yeri