KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Geniş Katılımlı Heritage 2015 Fuarı Başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nun desteğiyle düzenlenen "HERITAGE 2015 Restorasyon, Arkeoloji ve Müzecilik Teknolojileri" fuar ve konferansları başladı.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen açılış törenindeki konuşmasında, bakanlık olarak birçok alandaki kazılarla yapılan çalışmalar sonucu, kazılardan çıkan eserlerin korunmasıyla, kültür varlıklarının korunması konusunda çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, 36 kültür varlıkları koruma kurulu, 10 restorasyon, konservasyon merkez laboratuvarı bulunduğunu kaydetti.
 
Müzelerin toplumu bilinçlendirme sorumluluğu olduğunu belirten Müsteşar Dursun, bakanlığın 25 ayrı müzesinde proje, koruma, bakım-onarım ve teşhir-tanzim çalışması yapıldığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti,
 
Özel sektörün de kültüre yatırım yapmaya başladığına dikkat çekerek, "Türkiye'de şu anda özel müze sayısı, devlete ait müze sayısını ilk defa geçti. Artık bu geniş perspektif, çeşitlilik içerisinde bir kültürel platform oluşmuş olacak. Bu, kültür ekonomisine dönüşerek topluma yayılma konusunda bizi son derece ümitlendiriyor" şeklinde konuştu.
 
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy da açılış konuşmasında birlik olarak 2011'de 50 müzenin işletmesini, gişe organizasyon ihalesini aldıklarını, şu anda 157 müzenin pazarlama faaliyetlerini yürüttüklerini bildirdi.
 
Ulusoy, Topkapı Sarayı'na girişlerin yüzde 17 artığını, 5 milyon civarında Müzekart sahibi bulunduğunu ifade ederek, "Ne kazanıyorsak müzelere aktarmaya çalışıyoruz. Müzecilik dinamik bir süreç olup aynı zamanda bir hastalık, güzel bir hastalık kurtulmak da istemiyoruz" dedi. 
 
Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ise Beşiktaş'ta çok önemli projeleri demokratik katılım süreçleri uygulayarak hayata geçireceklerini, restorasyon anlamında da kentsel tasarımı öne çıkararak, Türkiye'nin en özel projelerini uygulayacaklarını söyledi. Kültür varlıklarının korunması, ortaya çıkarılması ve gelecek nesillere aktarılması için daha fazla iş birliği yapmak gerektiğini vurgulayan  Başkan Hazinedar, Beşiktaş'taki restorasyon projelerine ilişkin de ayrıca bilgi verdi.
 
Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) Danışma Kurulu Başkanı Suat Aksoy da, müzeler açısından önemli olan konulardan bazılarını, "ellerindeki zenginlikleri sergileyip sergilemedikleri", "koleksiyonlarını ve bilgiyi izleyiciyle paylaşmak için yılda kaç geçici sergi, kaç yayın yaptıkları" şeklindeki faaliyetleri anlattı. Müzeciliğin dinamik bir süreç olduğunu belirten Aksoy, temel misyonumuzun topluma değer katma ve onu eğitimli kılma olan müzelerin, yerli insana da dönük olması, gençlere, yetişkinlere, engellilere ulaşması gerektiğini vurguladı.
 
All Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akan ise konuşmasında müzecilik, restorasyon ve arkeoloji sektöründe ortak bir platform yaratmayı planladıkları fuar ve konferanslara gelecek yıl uluslararası izleyicilerin de katılması için çalışacaklarını ifade etti.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Marmara Belediyeler Birliği, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, ICOMOS Türkiye, Europa Nostra'nın aralarında bulunduğu kurum ve kuruluşların desteğiyle düzenlenen fuarın teması "Yeni Perspektifler, Yeni Teknolojiler, Yeni Uygulamalar" olarak belirlendi. Fuar ve konferanslar, Türkiye'de "Kültürel Miras" eğitimi-yönetimi, belgelemede yeni yöntemler, sergilemede ve teşhirde yeni araçlar, arkeolojide yeni teknikler, konservasyon ve restorasyon teknikleri, yeni uygulamalar ve müzecilik teknolojileri gibi ana başlıklarda düzenleniyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi, İBB iştiraki BİMTAŞ ve sektör temsilcisi firmalar, stant katılımlarıyla HERITAGE 2015'de yer alıyor.