KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Ankara Etnografya Müze Müdürlüğü


ANKARA ETNOGRAFYA MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ

İletişim Bilgileri:

Adres: Hacettepe Mahallesi Türkocağı Sokak No: 4 Opera/ANKARA
Tel: 0 312 311 30 07 - 0 312 310 87 95
Faks: 0 312 311 95 56
E-posta: ankaraetnografyamuze@ktb.gov.tr

Sorumlu olduğu il/ilçe:
Ankara / Altındağ

Bağlı Birimleri:
Ankara Etnografya Müzesi
Haci Bayram-ı Veli Türbesi






ETNOGRAFYA MÜZESİ

Adres: Hacettepe Mahallesi Türkocağı Sokak No: 4 Opera/ANKARA
Müze Ziyaret Saatleri (Yaz/Kış): Yaz: 8.30-19.00 Gişe Kapanış: 18.45
                                                          Kış: 8.30-17.00 Gişe Kapanış: 16.45
NOT: Kovid-19 Pandemi sürecinde Müzemiz 15 Haziran 2020 Pazartesi gününden itibaren (her pazartesi olmak üzere) temizlik için ziyarete kapalı tutulacaktır. Ziyaret saatleri ise, Sabah 10.00, akşam 17.00’dir.

Etnografya Müzesi, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün talimatlarıyla yapımına başlanan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin planlanarak inşa edilen ilk müzesi olmakla birlikte, 1. Ulusal Mimarlık Dönemi'nin önemli örneklerindendir. Ankara’nın Namazgah adı ile anılan tepesinde 1925 yılında yapımına başlanmıştır. Aynı yıl İstanbul’da Prof. Dr. Celal Esad ARSEVEN başkanlığında eser toplamak ve satın almak üzere özel bir komisyon oluşturulmuştur. Çalışmaların tamamlanmasının ardından Etnografya Müzesi, 18.07.1930 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Cumhuriyet tarihinin önemli mimarlarından olan Arif Hikmet KOYUNOĞLU tarafından planlanan bina dikdörtgen planlı olup tek kubbelidir. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden izler taşımaktadır. Türklerin mimariye kazandırdığı dört eyvanlı plan şemasının bu binada da açık avlulu şekilde uygulandığı, sivri kemerli ve mukarnaslı sütun başlıkları, taç kapı özelliğindeki giriş, cephedeki simetrik uygulama ve çatı alınlığında kullanılan dendanlı süslemeler ile Selçuklu mimarisi özelliklerini, dört eyvanlı plan şeması, giriş üzerinin kubbe ile kapatılması ve kubbe içindeki kalem işi süslemeleri, cephe düzenlemesindeki dikdörtgen pencere uygulamaları ve cephedeki davetkar yapısı ile Osmanlı Dönemi özelliklerini aksettirmektedir.

Yapının taş duvarları küfeki taşı ile kaplanmıştır. Dört sütunlu üçlü bir giriş sistemi vardır. Kapıdan girilince kubbe altı holüne ve buradan da iç avlu denilen sütunlu alana geçilir. Üstü açık olan iç avlunun etrafında simetrik olarak büyüklü küçüklü teşhir salonları yer almaktadır.
 

Mustafa Kemal ATATÜRK’ün ebediyete intikalinden sonra naaşı Etnografya Müzesi’ne getirilmiştir. İç avlusunun üstü kapatılan müze 1938-1953 yılları arasında geçici kabir görevini üstlenmiştir. Atatürk’ün naaşı, Anıtkabir’in tamamlanmasının ardından 10.11.1953 tarihinde nakledilmiştir. Geçici kabir alanı halen Atatürk’ün anısına hürmeten sembolik bir kabir şeklinde korunmaktadır.   

Müze binası önünde yer alan ve 1927 yılında İtalyan Heykeltıraş Pietro Canonica’ya yaptırılan Atatürk Heykeli ise Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Atatürk heykellerinden biri olma özelliğini taşımaktadır. Atatürk Heykeli ve kaidesi üzerinde yer alan rölyeflerin bina ile tamamen uyuştuğu görülmektedir.

Etnografya Müzesi, Türk sanatının Selçuklu Dönemi'nden günümüze kadar devam eden örnekleri ile Anadolu halk kültürüne ait etnografik eserlerin sergilendiği bir müzedir.  Anadolu’nun çeşitli yörelerine ait giysiler, Türk işleme sanatı, halı kilim sanatı, maden sanatı, kahve kültürü ve sünnet töreni anlatımının yapıldığı müzede, çini ve cam eserler, Osmanlı Dönemi hat sanatı örnekleri ile Selçuklu ve Beylikler Dönemi'ne ait ahşap eserler yer almaktadır.

  • Ankara-Etnografya-Etnografya01.jpg
  • Ankara-Etnografya-Etnografya02.jpg
  • Ankara-Etnografya-Etnografya03.jpg
  • Ankara-Etnografya-Etnografya04.jpg
  • Ankara-Etnografya-Etnografya05.jpg
  • Ankara-Etnografya-Etnografya06.jpg