KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Ziyaretçileriyle Yeniden Buluştu

Sahip olduğu muhteşem koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan, 1997 yılında “Avrupa’da Yılın Müzesi Ödülü”nü kazanan ve 2010 yılında restorasyon ve teşhir – tanzim çalışmaları nedeniyle büyük oranda ziyarete kapatılan Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 13.05.2014 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer ÇELİK’in de katıldığı törenle yeniden ziyarete açıldı.
 
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’da bir “Eti Müzesi” kurma düşüncesinin yanı sıra Türkiye’nin diğer illerindeki Hitit eserlerinin de Ankara’ya gönderilmeye başlanması sonucunda geniş mekanlara sahip bir müze binası gerekli görülmüş; dönemin Kültür Müdürü Hamit Zübeyr Koşay’ın önerisiyle müze olarak kullanılmak üzere geçmişi 15. yy’a kadar dayanan Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han’da 1938 – 1968 yılları arasında kapsamlı bir restorasyon çalışması başlatılmıştır. Bedestenin orta bölümünde yer alan kubbeli mekanın büyük bir kısmının onarımının 1940 yılında bitirilmesi ile eserler, Alman Arkeolog H. G. Guterbock başkanlığındaki bir heyet tarafından yerleştirilmeye başlanmış, 1943 yılında binaların onarımı devam ederken, orta bölüm kısmen ziyarete açılmıştır. 1948 yılında Müze İdaresi Kurşunlu Hanın onarımı tamamlanan dört odasına taşınmıştır. Bugün idari bina olarak kullanılan Kurşunlu Han’da araştırmacı odaları, kütüphane, konferans salonu, laboratuvar ve atölyeler yer almakta, Mahmut Paşa Bedesteni ise teşhir salonu olarak kullanılmaktadır.
 
Müzede günümüz müzecilik anlayışıyla yeni bir düzenlemeye gidilirken aynı zamanda anıtsal nitelikteki yapıların bakım ve onarımı da gerçekleştirilmiştir. Restorasyon projeleri 2010 yılında hazırlanan ve 31.07.2012 tarihinde ihalesi yapılan müzede Bedesten kubbeleri kurşun kaplama ile yenilenmiş, Arastanın ahşap çatı konstrüksiyonu onarılmış ve doğu bölümünde mevcutta yer alan 5 adet dükkan esas alınarak aks boyunca dükkan sistemi yeniden inşa edilmiştir. Özgün mimariye uygun olarak 2012-2014 yılları arasında yürütülen restorasyon ve yeni teşhir- tanzim çalışmaları kapsamında; Paleolitik Çağ’dan başlayarak Doğu Roma Dönemi sonuna kadar olan süreçteki (M.Ö.1.000.000- M.S.15.yy) eserler kronolojik olarak sergilenmiştir.
 
Müzede; Paleolitik Çağdan Urartu Dönemine kadar olan bölümlerin tüm vitrinleri ve bilgi panoları yenilenmiştir. Dokunmatik dijital ekranlarla ziyaretçilere müzede sergilenen eserlerin hangi merkezlerden geldiği anlatılmaktadır. Kültepe eserleri ile Midas/Gordios’un mezarı için sanal tur uygulaması yapılmıştır. LED ekranlarda Bedestenin müzeye dönüştürülme öyküsü ve günümüze kadar geçirdiği evreleri anlatan belgesel ile Paleolitik Çağ Anadolu insanının yaşam hikâyesi animasyon film olarak anlatılmaktadır. Erken Tunç Çağı Bölümünde madenci atölyesi canlandırılmış, Neolitik Çağ Bölümünde iki adet T biçimli Göbeklitepe dikmesinin replikasına yer verilmiştir. Frig Bölümünde, Frig Vadisi’nde yer alan Arazastis Anıtı’nın ön cephesi ile Pazarlı Frig evi canlandırmasına yer verilmiştir.
 
Yeni teşhiri ve koleksiyonuyla Anadolu Medeniyetleri Müzesi ziyaretçilerini beklemektedir.